2015. január 12., hétfő

Pécs Testvérvárosai (IV. fejezet)

Kedves Blogolvasók!

Boldog Új Évet kívánunk a Pécsi/Szelet minden kedves olvasójának. 2015-ben felvesszük a szálakat és tovább folytatjuk Pécs Testvárvárosainak bemutatását.

FELLBACH

Baden-Würtenberg egy városa, Stuttgarttól észak-keletre. Rems-Murr körzet 2. legnagyobb városa a körzeti székhely Waiblingen után, és Waiblingennel egy központot képez a környező települések számára. Fellbach lakossága az 1950-es évek elején lépte át a 20000 főt, így 1956 április 1. megkapta
a "nagy körzeti város" rangot.

  Földrajz

  Fellbach a Neckar medence déli részén található, a Neckar és a Rems völgyének egy magasabb pontján. A város északra terül el az ún. "Schmidener Feld"-től. Fellbach városa a következő városokkal és községekkel határos az óramutató járásával megegyező irányba haladva: Waiblingen, Kernen Stuttgart, Remseck.

  Történelem

  Fellbachot először 1121-ben említik "Velbach"-ként. 1357 körül a neve "Velebach"-ként  merül fel, az 1800-as évektől nevezik Fellbachnak. Nevének eredete nem teljesen tisztázott, valószínüleg a "Felbe" (fűzfa) szóból származik. Örökség útján kerül a helység a Welfenekhez, 1191-ben a Stauferekhez, 1199-ben von Grüningen grófhoz, akit 1291-ben von Würtemberg gróf váltott fel.

Több földesúrnak volt Fellbachban tulajdona.Először a város Cannstatt körzetéhez tartozott, majd ennek feloszlása után kerül Waiblingen körzetéhez, amiből a mai Waiblingeni körzeti régió 1938-ban kialakul. Miután Fellbach a legnagyobb würtembergi faluvá nőtte ki magát, 1934 október 14. városi rangot kap. A városrészei közül Schmiedent először 1225-ben említik "Smidheim"-ként. 

A város korán a Würtembergekhez kerül, habár több földesúr is rendelkezik itt tulajdonnal. Fellbachhal ellentétben Schmieden először Waiblingen körzetéhez tartozott, 1718-ban került Cannstatt körzetéhez, majd annak 1923 feloszlása után újra Waiblingenhez.

  Rendezvények

  -3 évente rendezik februárban a Mörike díj odaítélésének alkalmából az irodalmi napokat.
  -Április 30-án a "Fellbacher Hopf" tartják lázban a lakókat, amelyen minden vendéglő és étterem       részt vesz.
   Tradicionálisan a fellbachi polgármester süt tükörtojást és rántottát a Neue vagy Alte Kelterben az       utolsó vendégeknek.
  -Május első hétvégéjén ünneplik a Maikäferfest-et (Cserebogárünnep).
  -Júliusban zajlik a tradicionális "Fellbacher Open Air Kino" a városháza belső udvarában.
  -Október 2. hétvégéjén kerül megrendezére a Fellbacher Herbst (Weinfest= fellbachi ösz, a bor           ünnepe).
  -Advent a városháza körüli karácsonyi vásár megnyitásának kezdete.  

  A város szülöttei, ismert személyiségei, akik itt alkottak

  1789. október 24 született Wilhelm Amandus Auberlen tanár, aki würtembergi népiskolák énektanításában szerzett elévülhetetlen érdemeket. Fellbachban halt meg 1874. szeptember. 29. Friedrich Silcher, zeneszerző, 1803 -tól 1806-ig élt Fellbachban und Ferdinand Auberlentől, Wilhelm Amandus Auberlen egy rokonától kapott zeneórákat.


TUCSON

Tucson város az Amerikai Egyesült Államokban, az Arizona állambeli Pima megye megyeszékhelye, valamint otthona az állam első egyetemének. A város lakossága 2010-ben népszámlálás szerint 520 116 volt. Tucson a második legnagyobb város Arizonában Phoenix mögött. A város területe 587,2 km2. Tucson neve a Tohono-O'Odham indián nyelvből származik. A vidék neve, Chuck Shon "fekete hegyeket" jelent.

  Földrajz

  A város egy magasföldön fekszik, öt 2.880 m . magas hegylánc veszi körül, északon a Santa Catalina és a Tortolita, délen a Santa Rita, Keleten a Rincon, nyugaton pedig a Tucson. A város a Santa Cruz folyónál fekszik, ami a nyári monszunok esőben gazdag heteiig ki van száradva.
A legközelebb fekvő nagyvárosok: Phoenix (Arizona) északon, El Paso (Texas) Keleten, Nogales (Arizona) délen, valamint San Diego (Kalifornia) keleten.

  Történelem
  
  Tucson területét már 12000 évvel ezelőtt is lakták, indiánok. A mai városközpont közelében egy falu nyomaira akadtak, ami itt állt valamikor Kr.e. 1000 körül.Kr.e. 1200 és Kr.u. 150 között Tucson környékét mezőgazdaságilag hasznosították. Ezáltal Tucson USA legrégebben lakott területei közé tartozik. Az akkori lakók csatornákat építettek itt, hogy a kukorica és babföldjeiket műveljék.600 és 1450 között telepedtek meg a vidéken a Hohokam indián csoportok.1669-ben Eusebio Francisco Kino olasz jezsuita szerzetes alapította meg a mai Tucson területének közelében a Xavier del Bac missziót.A várost 1775-ben spanyolok alapították, az építkezés egy erődítménnyel vette kezdetét Hugo O"Conor irányítása alatt. Miután Mexikó felszabadult a spanyol uralom alól 1821-ben, Tucson Mexikóhoz tartozott. A város vásárlás útján került az egyesült Államokhoz. 1867 és 1877 között Tucson Arizona állam fővárosa.1885-ben alapították az University of Arizonat.A 2. világháború után sok egykori katona telepedett le a városban, és a klimaberendezés bevezetésével egyre több ember költözik Tucsonba. A város lakossága az 1880-as 8000 főről 1950-re 120.000 főre, 1960-ra pedig 220.000 főre nőtt.

  Nevezetességek

  -Az Arizona-Sonora Desert Museum a város észak-nyugati részén egy állatkert és egy botanikus kert, ahol a Sonora sivatag csaknem minden  növénye és állata fellelhető.
  -A Davis-Monthan Air Force Base (Davis Monthan Légi Bázis) -ba tagozódva az Aerospace Maintenance and Regeneration Center (AMARC)(Légi Ellátási és Regenerációs Központ), amely keretében kereken 4200 minden fajtájú harci repülőgép állomásozik itt.
  -A város észak-keleti részén található a Boosphäre 2 kísérlet.
  -Az University of arizona területe arborétumként is működik számtalan ritka növénnyel és fával, valamint múzeumokkal és rendezvény helyszínekkel.
  -A Mission San Xavier del Bac, egy régi XVII. századbeli missziós templom, kb 16 km-re várostól.
  -A híres Old Tucson Studios Tucson észak-nyugati részén sok westernfilm és tv-sorozat forgatási helyszine ma turista látványosságként szolgál, naponta megrendezett showműsorokkal és egyéb eseményekkel
  -A Pima Air Museum látványossága egy Lockheed SR-71 "Blackbird" repülőgép.
  -A várostól észak-nyugatra és keletre található a Saguaro-Nationalpark, ahol sok óriáskaktuszt lehet megcsodálni.
  -Tucsontól délre van a Titan Missile Museum.

A város híres szülöttei

  -Barbara Eden - színésznő
  -Jim Grabb - teniszező
  -Dominic Janes - filmszínész
  -Tony Malaby - jazzmuzsikus
  -Linda Ronstadt - énekesnő
  -Raymond Pettibon - képzőművész
  -Earl Hindman - filmszínész

TERRACINA

   Földrajz
   
   Terracina egy kikötőváros a Tirrén tengernél. Az Ókorban Anxurnak hívták és később Terracinának. A kikötőváros Róma olasz tartományban található, 61 km .-nyire Velletritől, a Pontini mocsarak D.-i végében, a Tirreni-tenger partján, vasút mellett, 9050 lak., épületfa-, gabona-, déligyümölcs-,  olaj- és borkereskedéssel; tengeri fürdővel. A felső (Superiore) város a Sant'Angelo dombon, az alsó (Borgo), VI. Pius pápa által alapított város a tengerparton épült. Egy ősi város az olasz csizmaszár közepén: Róma, Nápoly között félúton épült a Via Appia mentén a tengerparton. Nagyon jó a fekvese , az Ausoni- hegyek megvédik finom homokos, kb 15 km hosszú tengerpartját. Klímája tavasszal és ősszel is kellemes, így lehetőség van májusban és októberben is a fürdésre. Gazdag természeti, régészeti és kulturális értékekben. A tenger tiszta, medúza, tengeri sün és egyéb állat mentes. Halak és rákok mászkálnak a fenekén de csak pontosan olyan mennyiségben, hogy a búvárkodás ne legyen túl unalmas. A part homokos és más tengerpartokkal ellentétben itt meg kagyló törmelék sincs, kagylókat is csak búvárkodások alkalmával lehet látni. A környezet csodás, mindenfele óriási pálmafák, fikuszok kaktuszok és egyéb egzotikus növények. A leanderek olyan mennyiségben vannak és virágoznak, hogy ettől akárhová megy az ember mindig illatos a levegő.
   A városka ma mintegy 35 000 lelket számlál, viszont nyáron az idegenforgalmi főszezonban ennek többszörösét fogadják be a népszerű terracinai szállodák, apartmanok, kempingek. 
A látványosságok, a szép homokos tengerpart,a főváros és Nápoly viszonylagos közelsége (100- 120 km ) miatt a különféle nemzetiségű turisták  körében roppant kedvelt üdülőhely. Sajátos színei a nagy festőt, Gaugaint is elkápráztatták. A városból kellemes kirándulási lehetőségek: Pompei, Monte Cassino, Capri, Caserta, Gaeta, Sperlonga. Áthajózhatunk a Tirrén- tenger apró kis vulkanikus eredetű szemközti szigeteire: Ponza, Ventotene, Palmorola, Zannone, S. Stefano.

   Történelem

   Az ókorban a volszkok által lakott terület. Az antik Anxur / Terracina városáról számos lelet tanúskodik, amelyeket azonban gyakran középkori épúletekbe építettek be. Kr. e 312-től a Via Appia út vezetett keresztül a városon. A legjelentősebb ásatás az anxuri Jupiter temploma, amely a város fölött, egy kiálló sziklaormon Monte S. Angelon található, és amelyből a lenyűgözó templomterasz maradt fenn. A volszkok Anxurja. 349. került a rómaiak birtokába, akik Tarracinának hivták és későbben nyaralóhelyükké tették. Galba császár itt született és itt halt meg. Theodorik palotát építtetett benne. 872. VIII. János pápa az Egyházi Államhoz csatolta. Négy nappal felszentelése után III. Viktornak el kellett hagynia a Rómát, ugyanis a császár támogatását élvező ellenpápa betört a szent városba. III. Viktor minden tiltakozás ellenére Terracina városában lemondott pápai jogáról, és visszatért Monte Cassinoba. Majdnem egy év elteltével a római klérus, a normann hercegek, Cencius consul és a római nemesek Capua városába zsinatot hívtak össze, amelyre Viktort is meghívták. A zsinaton szó esett az egyház elesett helyzetéről, és arról, hogy még mindig nincs megfelelő vezetője az egyháznak. Ezért 1087-ben Viktor önként beleegyezett egyházfői kinevezésébe.
   1087. május 9-én a normann seregek bevonultak Rómába, és elűzték a Lateránból Kelement. Még aznap hatalmas pompával egyházfővé szentelték fel Viktort.De az ellenpápa fenyegetése miatt, és saját belső békéje miatt nyolc nap múlva ismét visszatért Monte Cassinoba. Pontifikátusának legjelentősebb állomása volt az 1087 augusztusában Beneventoban összehívott zsinat. Ezen a zsinaton megerősítette VII. Gergely minden törvényét, és kiátkozta III. Kelement. I. Frigyes 1166 őszén megindította immár negyedik itáliai hadjáratát. Sándor pápa eleinte a Frangipani klán egyik várába húzódott vissza, majd Terracina és Gaeta érintésével a dél-itáliai normann királysághoz tartozó Beneventóba menekült.
   Szent Tamás Terracina közelében halt meg, 1274. március 7-én. 1323- ban avatták szentté, s még ebben az évben fölvették ünnepét a római naptárba, halála napjára. Mivel ez a nap legtöbbször nagyböjtbe esik, 1969-től január 28-án ünnepeljük, amely napon 1369-ben átvitték az ereklyéit Toulouse-ba. Garibaldi 1848 április 30-án az Oudinot által vezérelt francziákat megverte, Róma alól elűzte, mely győzelmét ügyesen felhasználva, a Róma ellen érkező nápolyi 5000-nyi sereget Palestronál megverte, tiz nappal később Velletrinél szétugratta s egész Terracina- és Arci-ig előre nyomult. Latina-Terracina-Sezze-Priverno püspökség története Itáliában. - Az 1. sz. alapított terracinai püspökség 1967. IX. 12: a Terracina-Latina nevet kapta;
a 2. sz: alapított privernói püspökséggel 1217. I. 17: egyesítették a sezzei püspökséget. 1957. VII. 25: létrehozták a terracina-latina-priverno-sezzei püspökséget, mely 1986. IX. 30: a Latina-Terracina-Sezze-Priverno: püspökség nevet kapta. Közvetlenül a Sztszék alá tartozik.
Terracina régi arca a római és középkori időkbe nyúlik vissza: Jupiter szentélye, amely megkoronázza a S. Angelo-hegyet. A Foro Emiliano, mely a 13. századból ered, a katedrális laziói román stílusban. Az alsó városban a Neptun fürdő grandiózus maradványai, az amfiteátrum, a Foro Severiano és a Via Appia kövezetének egy része átható. Az ókori falmaradványok, a középkorban épült óváros zegzugos sikátorai a régmúltat idézik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése