2014. október 10., péntek

LAKÓGYŰLÉS A MAGASHÁZBAN


A pécsi magasház (másként 25 emeletes ház) Pécs legmagasabb panelháza a maga 80 méterével. 
A város Szigeti negyedében, a Szigeti utca és Hungária utca találkozásánál helyezkedik el. 
Építését a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat 1974-ben kezdte meg, a kész épületet 1976-ban adták át. A házban összesen 250 db egy-, illetve másfél szobás lakást alakítottak ki. Az építési technológia hibája miatt 1989-re a ház életveszélyessé vált, lakóit kiköltöztették. A 25 szintes panelház bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként. Az épület évtizedes kálváriájának vet véget a Ház 2014-ben elrendelt lebontása. Az tudható, hogy 25 emeletes lebontása utána a ház elemeit ledarálják és az alapanyagok újrafelhasználásra kerülnek Pécs rossz minőségű köves útjainak leburkolása érdekében.

De hogyan állítsunk emléket az ott élők számára, akik évtizedeken át töltötték meg a házat élettel?
Erre a kérdésre ad választ az IrányPécs - LAKÓGYŰLÉS elnevezésű projektje.




A projektről

A LAKÓGYŰLÉS - esemény az InsideOut Project elnevezésű világszerte elterjedt mozgalom első magyarországi partnere. A street-art művészeti örökségéből merítő projekt mondanivalója, hogy az emberek arcképeiket megosztva álljanak ki azért az értékekért, helyekért, melyek fontos szerepet töltenek be az életükben.

Bővebben az InsideOutról itt: http://www.insideoutproject.net/en/about

A LAKÓGYŰLÉS projekt keretében október 19-én - vasárnap - délután több mint 100 egyenként több mint 1m2-es portrét ragasztanak majd ki a Magasház egykori lakósai a 25 emeletes előtti útszakaszra, és a Házat körülvevő fehér kerítésre.



Az eseményt videóra, fényképekre rögzítik, s az egykori lakóknak így lehetőségük nyílik újból találkozni egymással, még egyszer, mielőtt életük egykori helyszíne, akárcsak ők, elhagyja a Hungária utat.

Csatlakozzon Ön is a kezdeményezéshez, látogasson el a Magasházhoz október 19-én, vasárnap délután 2 órakor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése