2014. szeptember 24., szerda

Pécsi filmkörkép

Ezúttal a filmkultúra tükrében vizsgáljuk Pécset, ízelítőt adva városunk filmkultúrájának kiemelkedőbb műveiről, az elmúlt száz évre visszatekintve.

1937 Pécs, Hotel Kikelet



A fenti filmben olyan népszerű színészek jelennek meg, mint Turay Ida, Páger Antal, Kabos Gyula vagy Uray Tivadar. A film több jelenetét Pécsen forgatták,a filmrészlet képkockáin felfedezhetjük a korabeli Dóm tér, Szent István téri vízlépcső és Alsó-sétatér valamint a Mecsek korabeli táj- és városképeit.

Egy nap Pécsett (1939)




Hamerli Antal kisfilmjét nézve rácsodálkozhatunk, hogyan festett Pécs a 30-as években. Az Egy nap Pécsett az 1939-es nemzetközi amatőr filmversenyen kategóriájában 2. helyezést ért el. A filmet a PécsTV Kommunikációs Kft. újította fel és tette elérhetővé.
67 éve annak, hogy megszületett egy pécsi köztiszteletben álló kereskedő, Hamerli Antal városunkról készített "Egy nap Pécsett" című színes filmje. A művet a Pécs TV már többször sugározta és érdekességképpen megjegyzendő, hogy egy szerencsés ötletnek köszönhetően elkészült az 1939 óta eltelt időszak változásait megörökítő film is, amely a "Múltunk jövője Pécs 1939. és 2006" címet kapta. Az alkotás párhuzamba állítja a múltat és a jelent. Az új változatban a médiamunkások megkeresték az eredeti alkotó leszármazottját, Hamerli Antal fiát is, hogy valljon apja filmes múltjáról.

Bogáncs (1958)


Fekete István - Bogáncs című művénél (1957) talán a Vuk és a Tüskevár ismertebb. Az 1958-ban Pécsett készültek a Bogáncs című nagyszerű magyar film városi külső felvételei. Az ezekből a felvételekből készült válogatást tekinthetik meg a fenti videóban. Akit érdekel, a youtube-ra feltöltve megtalálhatja a teljes filmet is. Az IMDb Internetes Filmes Adatbázis szerint 1959. Június 11.-én mutatták be Magyarországon a filmet.

Az igazi Mikulás (2005)


Az igazi Mikulás című filmet Gárdos Péter rendezte, a Mikulás szerepében, Cserhalmi György. Az európai civilizáció a 16. századtól ünnepli a Mikulást. A legújabb trend hús-vér emberré formálni őt, s mint ilyen, megmutatni a negatív tulajdonságait. Gárdos Péter Az igazi Mikulás című filmje is ezt teszi. Megfiatalítja a pirosruhás-puttonyos öregurat, és elveszi mindazon tulajdonságait, amelyek az évszázadok óta hozzárendelődtek. A koncepciót már a film szlogenje is tartalmazza: az igazi Mikulás lop, csal, hazudik,s teszi mindezt a fenti jelenetben a Szent István tér kellős közepén, pécsi statiszták gyűrűjében. Aki felismeri magát a képeken, írjon nekünk élménybeszámolót a forgatásról!

Machotaildrop (2009)



Alex Craig író és rendező jóvoltából elérhetővé vált a Vimeo-n a 2009-ben forgatott Machotaildrop című gördeszkás mozifilm. A film érdekessége, hogy a jelenetek nagy részét Budapesten és Pécsen forgatták. Az egész estés alkotás nagyszerű kritikákat kapott világszerte, noha szürreális világával a nehezen befogadható filmek közé tartozik. 
A film egy fiatal gördeszkásról, Walter Rhumról szól, akinek minden álma, hogy bekerüljön a világ legjobb gördeszkás cégéhez, a Machotaildrophoz. 
A történet nagyon egyszerűnek tűnhet, ám a korántsem az, Walter profivá válását ugyanis számos elborult és agyament kaland színesíti. A leginkább a Charlie és a csokigyárhoz hasonlítható filmben profi gördeszkások is vállaltak főszerepet. 

A föld szeretője (2010)



A fiatal Zsolnay Vilmost apja kereskedőnek szánja, de a fiú titkos utakon jár. Festegetni próbál, készül a művész életre. Furcsa szokásai vannak, szeret rég halott nővére szobájában időzni, és "beszélgetni" vele. És feltűnik egy titokzatos, olasz öregember, aki kamasz-korától kísérti. Vilmos bátyja, a nagyvilági életet élő fiatalember edénygyárat alapít a városban, de ennél a munkánál sem tud megnyugodni, újabb és újabb kihívások felé siet. Így egy nap az edénygyár Vilmosra marad. És a titokzatos, öreg olasz átadja neki a titkot, egy gubbiói váza receptjét, mely alapvetően változtatja meg Zsolnay Vilmos életét. Ettől kezdve a film története egy később világhírre szert tett ember útja önmaga megismeréséig. Szerelmek, tragédiák, örömök kísérik ezen az úton. Apák és fiúk szenvedélyes viszonyainak lehetünk tanúi, híres aranycsinálók és csodadoktorok tűnnek fel - és a fiatal boltosfiú elindul azon az úton, mely az öröklétig vezet.
Zsolnay Vilmos eljut odáig, hogy megvalósítja élete célját, és a rábízott titkot megőrzi - de vajon lesz-e kinek tovább adnia? És milyen áron?
Minden Pécsinek kötelező darab.

Utóélet (2013)





Végezetül, egy werkfilm napjaink pécsi filmtörténetéből, az Utóélet című nagyjátékfilm forgatásáról. Az Utóélet nyitotta a 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West szekcióját, versenyfilmként, mely egyben a világpremier is volt. Zomborácz Virág első nagyjátékfilmjét mind a közönség, mind a kritikusok egyöntetűen dicsérték, humora a helyszíni beszámolók szerint univerzális, mely „minden nemzetre hatott”. A főszerepeket a fiatal Kristóf Marci és a lelkészt alakító Gálffi László játszotta. Az Utóéletben emellett olyan nagyszerű művészek szerepeltek, mint Csákányi Eszter, Anger Zsolt, Gyabronka József, Kovács Zsolt és Petrik Andrea. A film operatőre a nemzetközileg jegyzett Pohárnok Gergely volt. 
Az Utóélet logisztikai, technikai hátterének biztosítása érdekében számos pécsi vállalkozás működött közre a Dél-Dunántúli Filmalap koordinációjával, mely a filmnek koprodukciós partnere is volt. A film sikeréért közel félszáz baranyai cég, illetve egyéni vállalkozó dolgozott. Az Utóélet magyarországi bemutatója 2014. október 30-án lesz. 


Köszönjük, hogy velünk tartottak ezen a virtuális és audiovizuális túrán. 
Kommentekben várjuk a további filmtalálatokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése