2014. szeptember 24., szerda

A Mecsek lábánál születő dalokról (Vol 2.

Kedves Blogolvasók!

A hét elején kinyitottuk a városi zenedoboz fedelét, hogy kicsit belepillantsunk a pécsi zenei élet partitúrájába. Folytassuk most utunkat városunk fiatal zenészeinek szemlézésével. Ajánljuk ezeket a dalokat a napos hétvégére, egy pohár bor és jó társaság mellé.

Punnany Massif


A Punnany Massif 2003 óta működő, pécsi illetőségű hip-hop zenekar. 
A két alapító tag 1994-ben találkozott először. Az akkoriban közösen hallgatott zenekarok, mint a Digital Underground, The Pharcyde, a Black Sheep és A Tribe Called Quest hatásai egyértelműen kimutathatók a zenéjükben. Négy lemezük jelent meg. 2006-ban a Körkorkép, 2010-ben a ShenKick, 2011-ben a SunKick, illetve 2013-ban a Fel #1.

A zenekar alapelvei, a honlapjukról:

"Az irányelvek :

a. A muzsika ne legyen megszokott, kiszámítható sablonokra épülő

b. A szöveg maradjon minden esetben témaorientált, nem rímek köré épített senkit nem érdeklő önfényezés.

c. A lemezjátszó, mint hangszer, mindig kapjon fontos szerepet. "



The Immigrants

A The Immigrants egy pécsi alternatív rockegyüttes, amelyet 2011 tavaszán Badric Adorio (énekes), Süveges Dominik (basszusgitáros) és Sápi Szabolcs (gitáros) alapított Pécsen. 2011 őszén csatlakozott Károlyfi Balázs(dobos) a zenekarhoz. Az együttes 2012-től vált ismertté Magyarországon, miután bekerült a 2012-es Csillag Születik szériájának döntőjébe. A The Immigrants 2013 januárjában jelentette meg első Best Of Immigrants névre hallgató lemezét.



Kiscsillag

Az együttest 2005 tavaszán alapította Leskovics Gábor, Lovasi András, Bräutigam Gábor és Ózdi Rezső Pécsett, mint hobbi zenekar. Még ebben az évben kiadtak egy tizenkét számos demo anyagot. 2006 októberében első nagylemezük, Greatest Hits Vol. 01. címmel jelent meg, melynek anyaga nagyrészt a 2005-ös demoról lett újra rögzítve. A lemezhez két videoklip is készült, az egyik 2006 novemberében (Ha én lennék), a másik 2007 júliusában (Kockacukor). 2008 márciusában a második lemez beharangozásaként rögzített két számos kislemez címadó dalából, a Fishing On Orfű-ből készítettek klipet. Tavasszal Bräutigam Gábor elhagyta a zenekart és helyébe a Kispál és a Borz későbbi dobosa, Mihalik Ábel lépett.
Az együttes második lemeze 2009. február 12-én jelent meg, Örökre szívembe zártalak címmel, harmadik lemezüket pedig Néniket a bácsiknak címmel adták ki 2011. november 4-én. A Kiscsillag a hazai alterrock vonal legnépszerűbb zenekarai között van.



Halott Pénz

Marsalkó Dávid művésznevén "Halott pénz" magyar rapper és dalszerző. 
Elmondása szerint előbb volt rocker, mint rapper. Led Zeppelin, Frank Zappa és Rolling Stones hatással vannak a dalaira. Dalszerzés közben ügyel arra, hogy olyan hangmintákból építkezzen, amiket igazán magáénak érez, éppen ezért szívesen fordul a pszichedelikus rockhoz, vagy a nagyon elborult minimalista énekekhez.
Az utóbbi években több jelölést is kapott, 2014-ben pedig Fonogram-díjat is elvihetett. Legismertebb dala "Hello Lányok".


Járai Márk

Járai Márk nevével egyre többet találkozhatunk Pécsen, ahol Márk ezidáig sajátos stílusú akusztikus feldolgozásaival szerzett magának hírnevet. Repertoárjára a változatos stílus jellemző, Ace of Basetől kezdve Paolo Nutinin át népdalok is hallhatóak fellépésein. Cseh Tamás dalai már gyerekkorában is nagy hatással voltak rá és koncertjein előszeretettel adja elő őket. Fontosnak tartja, hogy a fiatalabb generációval is megismertethesse a csehtamás-hangulatot. Mára már önálló Cseh Tamás-esteket is tart.
Az első komolyabb fellépése a Veszprémi Utcazene Fesztiválon volt, és övé az egyik legjobb elérhető Lana Del Rey feldolgozás a YouTube-on
Márk mostanában saját dalokon dolgozik, így az elmúlt két év során játszott feldolgozások helyét hamarosan azok veszik át.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése